Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szolárium

 Mi a különbség a napfény és a szolárium fénye között?

Vannak, akik azért látogatják a szolárium stúdiókat, mert az ózonlyuk terjedése miatt félelmükben mesterséges fénnyel akarják pótolni a vágyott napsugarakat. Vannak, akik az egykor divatos barna bőrszínért süttetik magukat, s akadnak, akik a pattanásokra, pikkelysömörre remélnek enyhülést a konnektorból jövő fénytől.

A szoláriumozók többsége sajnos nincs tisztában az UV-fény, valamint a barnító készülékek hatásmechanizmusával. A szolárium csövei – a gyors barnítás érdekében – a nap sugarainál lényegesen intenzívebb, az egyenlítői déli napfény erősségével megegyező sugarakat bocsátanak ki. Vannak olyan szoláriumok, amelyek csak hosszú hullámú UV-A sugarakat, a legtöbbjük azonban kis mennyiségben gyulladáskeltő UV-B sugarakat is leadnak. A természetes napfényben ez a sugárfajta lényegesen nagyobb mennyiségben fordul elő.

Az UV-A sugarak (320-400 nm), amelyek a bőr gyors, de nem tartós, pigmentálódását idézik elő, mélyen hatolnak a bőrbe. Az UV-B sugarak (280-320 nm), csak a bőr legfelső rétegét, a hámot érik el. Ezek ugyan gyulladáskeltő sugarak, mégis nekik köszönhető a bőr saját védőrendszere több pillérjének – vastagabb bőr, védő melanin (festékanyag) – lassú kialakítása is. A szoláriumozás során tehát a bőr védtelenebb állapotban van, mint amikor az égető sugarakat mellőzve, lassan, fokozatosan emelve az időtartamot napozik valaki.

Fokozatosság, mértéktartás

 • Elengedhetetlen, hogy minden szoláriumozni vágyó ismerje bőre fototípusát, egyéni érzékenységét. Míg a fehérbőrű, kék szemű, északi típusú ember szigorú önmegtartóztatásra ítéltetett, addig a mediterrán színvilágúaknak megfelelő dózisban megengedhetőek a barnító sugarak.

 • A szoláriumozóknak sem szabad hagyniuk, hogy lepiruljon, leégjen a bőr, mert teherbíró képessége korlátozott.

 • Túlzásba se tanácsos vinni a szoláriumozást, mert a gyakori fényexpozíciótól gyorsan kimerülhet a bőr – egész életre szóló – fénytoleranciája, helyreállító mechanizmusa. A tapasztalatok szerint nagyon is igaz a mondás, hogy "a bőr nem felejt", a napozások, szoláriumozások fényhatásai ugyanis összeadódnak.

 • Általában évi 10-15 alkalmat még elfogadhatónak tartanak a szakértők a kontinentális éghajlaton élő kreol bőrű emberek számára.

Az UV-sugarak bőrkárosító hatásai

A bőrtípusnak nem megfelelő, vagy túl gyakori szoláriumozás esetén hasonló károsodásokra lehet számítani mint az ésszerűtlen napozásnál, pl. felégés, kávé színű foltok, bőrszárazság. Azok a bőrelváltozások, amelyek egyértelműen az UV-A sugarak számlájára írhatóak csak évekkel később jelentkeznek: roncsolódnak a kötőszöveti rostok, aminek következtében a bőr idővel elveszti rugalmasságát. E rostok vízmegtartó-képességének csökkenése következtében a bőr dehidrálttá, szárazzá, ráncossá változik, korán megöregedik.

A rendszeresen szoláriumozók bőrén már fiatal korban degenerációs bőrképletek jelenhetnek meg: anyajegyek, angióma, laposan kiemelkedő, morzsalékony felszínű szövetszaporulatok, teleangiektázia (tágult erecskék), festékfoltok. Gyakori, hogy a bőr az orcákon túlságosan elvékonyodik, érzékennyé válik.

Súlyosabb esetben rákmegelőző növedékek alakulnak ki, pl. a bőr érme alakú területen megvastagodik, hámlik, a tetején szarvszerű, kemény szaruképlet is megjelenhet, vagy sötétbarna, fekete színű szabálytalan alakú foltok keletkeznek, régi anyajegyek indulnak növekedésnek.

Magyarországon a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőségtől kapott információ szerint 2002-ben ellenőriztek utoljára átfogóan szolárium-stúdiókat, Vas megyében. Az eredmény lesújtó volt. A felkeresett stúdiók több mint 50%-át elmarasztalták, mert nem látták el megfelelő információval a vendégeket.

A szoláriumozók tehát sokszor csak magukra számíthatnak, ezért fontos, hogy felvértezzék magukat a szükséges ismeretekkel.

Hogyan használjuk a szoláriumot

A gyártóknak minden készülékhez pontos útmutatást kell mellékelniük, amelyből kitűnik, hogy milyen bőrtípusnak mekkora sugárdózis adható. Az európai norma (EN 60335-2-27) szerint tizennyolc éven aluliaknak egyáltalán nem szabad szoláriumozniuk.

Szolárium használata - Amit tudni kell róla:

 • A szolárium csöveinek élettartalma 500-800 óra. Ezután a kisugárzott fény tartománya már átalakul, és az addig normális barnaságot okozó fény lassan égetővé válik. A csövek állapotát szabad szemmel nem lehet megállapítani, ezért a szoláriumozónak mindenképpen ajánlatos megkérdezni a csőcsere időpontját és ellenőrizni a számláló állását.

 • Csak szakképzett személyzet által működtetett szoláriumot ajánlott látogatni, ahol egyénre szabott tanácsokat adnak a vendégnek.

 • Felégett, pirosló bőrrel, vagy különféle szokatlan bőrreakciók esetén nem szabad szoláriumozni. A fényterhelések között legalább 72 órás szünetet kell tartani.

 • Szoláriumozásnál a fertőzések elkerülése érdekében az előírt higiéniát szigorúan be kell tartani. A fekvőhelyet minden vendég után fertőtleníteni kell. A legbiztosabban fóliaborítás védi meg a szoláriumozót.

 • A kozmetikumokat, sminket, dezodort, parfümöt a szoláriumozás előtt el kell távolítani a bőrről, mert a készítményekben található vegyi- és illatanyagok miatt tartósan megmaradó barna festékfoltok keletkezhetnek a bőrön.

 • Az UV-sugarak nagyon veszélyesek a szemre. Bebizonyosodott, hogy szerepük van a szürke hályog kialakulásában, ezért minden esetben védőszemüveget kell használni, a csövekbe belenézni nem szabad. A gépek által előidézett forróság a szem kiszáradásával járhat, a kontaktlencsét viselőknek szemcseppre is szükségük lehet.

 • A gyógyszerfogyasztóknak orvosi konzultáció szükséges, mert nagyon sok gyógyszer fényérzékenységet vált ki.

 • A szoláriumozás során fellépő forróság árthat a várandósoknak.

 • Vannak bőrbetegségek, amelyek eleve kizárják a szolárium használatát (sebek, herpesz, fertőző bőrbetegségek).

 • Kozmetikai kezelések előtt, illetve pár napig utána sem javasolt a szolárium használata.

A szoláriumozás sokak számára csak szimpla üzlet. Vigyázni kell, mert az ésszerűtlen és kritikátlan behódolás árát, igaz, évekkel később, de meg kell fizetni.

Végezetül:

A különféle szak-grémiumok (az Euroskin, a bőrrák kivédésére megalakult európai szövetség, az Egészségügyi Világszervezet és a Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság) egységes véleménye szerint – amellyel Dr. Winkonkál Norbert, a SOTE Bőrgyógyászati Klinikájának adjunktusa, a téma kutató-szakértője is egyetért – a szolárium használata alapvetően sem kozmetikai célból, sem betegség-megelőző megfontolásból nem indokolt, mivel a készülékekből leadott mindkét sugárféleség, mind a hosszú hullámú UV-A, mind a rövidebb hullámú UV-B sugarak egyértelműen felelőssé tehetők a bőrrák kialakulásáért. A csonterősödéshez szükséges napfényhez a szabadban tett rendszeres séták alkalmával is hozzá lehet jutni. A szükségesnél nagyobb mennyiségű sugáradag az immunrendszert is károsítja.

preview.jpg